Domaći twix kolačići – uvijek dobitna kombinacija čokolade i karamele

Ovaj recept, koji sam malo modificirala prema vlastitom ukusu pri izboru tri vrste čokolada, može se pronaći na brojnim internetskim stranicama pod nazivom Millionaire’s Shortbread (Milijunašev kruh) i prvi je puta zabilježen u jednoj australskoj kuharici iz 1970-tih godina prošloga stoljeća.

Takvo ime je vjerojatno dobio po bogatim sastojcima, a vjerujte, stvarno su bogati. 🙂 To je možda i razlog da se reže na manje kvadrate i naročito dobro paše uz popodnevne kave… Ovaj desert je posebno bogat putrom, čiji ga bogat okus čini jednostavno neodoljivim…

Ako volite Twix čokoladice i slične deserte, onda je ovo baš za Vas… s time da je u ovakvoj domaćoj verziji neusporedivo bolji od komercijalne Twix varijante…

Ja sam ga ovaj vikend napravila za svog najdražeg nećaka, koji se kune u slasnost ovog kolača, kojeg mu, samo za njega, nastojim uvijek pripremiti za sve veće blagdane…

lemonpoi0180422_105504

Slijedi način pripreme:

Za početak, nađite pleh manjih dimenzija (u kakvima obično pečete običan biskvit), upalite pećnicu na 180 c i počnite redati tri sloja ovog slasnog kolača.

Prhki biskvit

U zdjeli rukama izmiješajte

  • 150g višenamjenskog brašna
  • 25g gustina
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 50g šećera u kristalu
  • 150g putra (nikako ga topiti, već ga po vađenju iz hladnjaka samo narezati)

Rukama izmiješajte sastojke dok ne dobijete konzistenciju pijeska.

lemonpi_122841

Sve istresite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i rukama utisnite smjesu od ruba do ruba pleha. Pecite 20-25 minuta, kada će se kuhinjom početi širiti neodoljiv miris svježeg putra….

lemonpi_132726

Nakon pečenja, ostavite da se biskvit ohladi i krenite na pripremu domaće karameleJ

Karamela

  • 1 konzerva kondenziranog zaslađenog mlijeka (397g)
  • 50g smeđeg šećera
  • 150g putra
  • Prstohvat soli

Sve sastojke stavite na laganu vatru i miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati (do cca 5 min). Potom je izlijte na biskvit.

lemonpi_134230

Kada se karamela u hladnjaku nakon kojih pola sata-sat, krenite na zadnji sloj 🙂

Čokoladni pokrov

  • 190g crne čokolade
  • 40g mliječne čokolade
  • 40g bijele čokolade
  • 20g putra

Otopite navedene sastojke i prelijte ih na sloj karamele.

lemonpoi0180422_105504

Kada se čokolada malo prohladi, sve ostavite da se ohladi barem na pola sata u hladnjaku.

I to je sve 🙂

Kao i uvijek, bit će mi drago dobiti Vaše komentare kako Vam je uspjelo u inbox FB stranice lemon pi (https://www.facebook.com/lemonpiblog/). Također, ne zaboravite podijeliti ovaj recept sa svojim prijateljima za koje mislite da bi im se mogao svidjeti 🙂

Lemon Pi blog možete pratiti i na instagramu 🙂

Uživajte!

Voli Vas Vaš
Lemon π

Oglasi