Domaći malinovac – uvjerite se zašto su naše bake uvijek s pravom u pravu :)

Sjećate li se i Vi predivnog okusa hladnog, domaćeg malinovca koje su nam naše bake nosile za osvježenje nakon ljetnih igri tijekom školskih praznika?

Nosite li i Vi sjećanja na taj bogat okus domaćeg voća u ustima ili mirisa koji lebdi kuhinjom dok su vrijedne bake kuhale novu ‘turu’ zdravog, gustog, slatkog sirupa?

Zašto onda ne biste i Vi nastavili tu vrijednu tradiciju?

Uz to, svakako valja spomenuti da je upravo malina jedna od pravih ljetnih ‘super namirnica’ – bogata antioksidansima i prirodnim svojstvima blagotvornim za normalan rad kardiovaskularnog sustava, malina, uključujući i sokove maline, odavno se u tradicionalnoj medicini koristi i za snižavanje tjelesne temperature.

lemonpi_175020

Priprema malinovca (ili po starozagrebački himberzafta 🙂 ) više je no jednostavna:

Pripremite 1 kg malina i 1 kg šećera.

lemonpi_185711

U mikseru dobro izmiksajte maline i tu kremu od malina ostavite poklopljenu u hladnjaku 24 h.

lemonpi190948

Nakon toga, stavite smjesu u zdjelu na laganu vatru, postepeno dodavajući šećer. Stalno miješajte i nakon što 5 do 10 minuta smjesa kipi, izlijte ju u prethodno u pećnici sterilizirane boce. Nakon što se smjesa ohladi, začepite plutenim čepom.

lemonpi181653

lemonpi182456

Ako želite da Vam sirup dulje traje, možete tijekom kuhanja dodati i sok od ¼ limuna.

I to bi bilo to što se tiče sirupa…

A sada je vrijeme da započnu i razne igre sirupom, pri čemu je jedino Vaša kreativnost granica 🙂

Ovo su samo neki od mojih omiljenih, prokušanih kombinacija 🙂

Ovo ljeto predlažem da zaboravite na već pomalo izguštani Hugo ili Aperol… umjesto tih koktela, pouzdajte se u Vaš sirup od malina na način da ga pomiješate s pjenušcem, dodajte u njega nekoliko malina i par listića mente…. i uživajte u nevjerojatno dobrom, starinskom, dekadentnom koktelu čiji okus je jednostavno neodoljiv… doista, pravi ljetni užitak…

lemonpi_175020

Ili pak sirup prelijte preko slatkog tučenog vrhnja, dodajte svježe maline i listić mente….

lemonpi_180916

lemonpi_174554

Ili prelijte sirup preko palačinki koje ste napunili nutelom, dodajte sladoled od vanilije i…. što drugo reći nego, uživajte…

Ako znate nekoga kome bi se svidio ovaj post, ne zaboravite ga podijeliti. Lemon π možete pratiti na FB stranici https://www.facebook.com/lemonpiblog/, kao i na instagramu (Lemon Pi).

A kako ćete Vi upotrijebiti Vaš sirup? Samo za sok ili? Veselit će me, kao i uvijek, da mi javite Vaše vrijedne ideje!!!!

Sve Vas voli i pozdravlja,
Vaš Lemon π