Litvanska hladna juha od cikle – ljetni tanjur ljepote i zdravlja

Unazad nekoliko godina sve su češći članci o blagodatima nordijske prehrane, koja se sve više stavlja uz bok mediteranskoj po povoljnim učincima na ljudski organizam i zdravlje.

Kako smo ušli u pravo ljeto i ljetne vrućine, odlučila sam napraviti nešto što će uz pravo osvježenje biti i jednako zdravo, a što sam prije nekoliko godina probala na jednom od svojih putovanja – tradicionalnu litvansku juhu od cikle (u originalu, saltibarsciai).

Ova juha će također dobro poslužiti svima onima koji vole probati nešto novo i uvijek iznova iznenaditi svoje goste pripremom hrane neobičnog izgleda jednog od tradicionalnih narodnih recepata s dalekog sjevera.

lemonpi_125058

Slijedi recept:

  • Nascjeckajte na kockice 2 kuhane cikle srednje veličine
  • Narežite na sitne kolutiće 3 mlada luka (zeleni dio također)
  • Narežite 3 veća kisela krastavca
  • Usitnite 2-3 tvrdo kuhana jaja

Navedene ohlađene sastojke promiješajte u zdjeli te dodajte 1l kefira i 3-4 žlice grčkog jogurta i sve još jednom promiješajte.

Na kraju dodajte usitnjeni kopar (osobno ga uvijek stavim dosta) te sol i papar po želji. Ostavite juhu 10 minuta u hladnjaku prije serviranja.

lemonpi_125007I to je sve!

Ovakva hladna juha može se jesti i sama, ali se tradicionalno ipak poslužuje se s kuhanim krumpirom, koje uvijek prije serviranja prelijem rastopljenim putrom i koprom.

lemonpi_133010

Ukoliko ste odlučili koristiti ukiseljenu ciklu, kisele krastavce zamijenite svježim krastavcem.

Za sve koji ne žele koristiti jaja, predlažem da ih zamijene avokadom.

Uživajte u svježini ovog novog, atraktivnog, a opet toliko jednostavnog jela koje baš svatko može vrlo lako i brzo pripremiti – i uživajte u ostatku ljeta!!!

lemonpi_133623

Lemon π blog možete pratiti i na facebook stranici https://www.facebook.com/lemonpiblog/, kao i na instagramu (Lemon Pi).

Voli Vas Vaš,
Lemon π