Bezglutenski kruh s heljdom i tri vrste sira – zašto ne biste obogatili uskršnji stol zdravijom alternativom?

Od kad znam za sebe uvijek blagdane dočekujem s velikom radošću, ali i istovremeno strahom od onog poznatog osjećaja neugodne sitosti koji neminovno dolazi nakon uživanja u svim tradicionalnim delicijama… i da, naravno, osjećaju krivnje zbog vlastite neumjerenosti u uživanju u svim teškim, ne baš i pretjerano zdravim jelima.

Zato sam ovaj tjedan odlučila isprobati jednu od varijanti zdravog kruha, u koji sam dodala sve svoje omiljene sastojke, ali bezglutenskog sadržaja.

Ne znam jeste li znali, ali gluten u današnjim žitaricama, prema nekim istraživanjima, čini nevjerojatno visok udio, koji izravno šteti organizmu, a naročito se sve više povezuje s tzv. sindromom ,,propusnih crijeva”, za što su u tijeku aktivna istraživanja povezanosti sa raznim oblicima autoimunih bolesti.

Ovaj moji kruh, čiji recept ću s Vama jako rado podijeliti, sadrži sve namirnice koje, vjerujem, neće opteretiti Vaš probavni sustav, a istovremeno će biti vrlo ukusan 🙂 Zbog vrsta i omjera namirnica koje sam stavila u svoj prvi bezglutenski kruh,  ovaj kruh je dobar i za dijabetičare, kao i za sve koji su spremni promijeniti životne navike i krenuti ka zdravijem pristupu domaće kuhinje, koja ne samo da uvijek ima onaj poseban, domaći okus, već pruža i zabavnu i jednostavnu pripremu.

Pa krenimo 🙂

Za ovaj kruh bit će Vam potrebno:

 • 250 g heljdinog brašna
 • 250 g bezglutenskog bijelog brašna
 • 40 g sira cheddar
 • 30 g sira gauda
 • Žlica čvrstog jogurta (ja sam stavila kozji)
 • Žlica zrnatog sira
 • Paketić pekarskog suhog kvasca
 • 2 žlice maslinovog ulja
 • Prstohvat soli
 • Sitno nasjeckan svježi vlasac (količina po ukusu)
 • 4,5 dcl vode

Na samom početku, pripremite nauljen pleh za kruh (ja sam koristila maslinovo ulje).

Potom sve sastojke stavite u posudu i sve dobro promiješajte rukama.  Oni koji već dulje prate moj blog, znaju da sam pobornica rada rukama, jer duboko vjerujem (ok, neki će mi se možda smijati) da radom rukama prenosim svoju energiju i ljubav prema hrani koju pripremam.

Smjesa će Vam se vjerojatno u prvi mah učiniti gnjecavom, ali ništa ne brinite, jer se ovaj kruh ne razvaljuje na stolu, već se smjesa izravno stavlja u nauljeni pleh.

Pripremljenu smjesu prekrijte aluminijskom folijom i stavite da se diže u pećnici na 30°C, do kojih 45 min.

Nakon toga uklonite foliju i pecite kruh na 220°C između 30-40 min.

Kada je kruh pečen, ostavite ga da se malo prohladi i to bi bilo sve!

Vaš je kruh spreman za uživanje, bez grižnje savijesti 🙂

P.S. Ako ne volite vlasac, predlažem da ga zamijenite korijanderom, čime ćete ujedno dobiti i neku vrstu orijentalne poslastice. Također, u ovaj se kruh mogu umijesiti i druge namirnice, poput oraha, češnjaka u prahu i slično… Pustite da Vaša kreativnost radi za Vas 🙂

Ako Vam se sviđa ovaj recept, podijelite ga s prijateljima, naročito onima koji vole isprobavati nove i ukusne stvari 🙂

Lemon π blog možete pratiti i na instagramu pod nazivom lemonpiblog, kao i na facebook stranici https://www.facebook.com/lemonpiblog/

Voli Vas Vaš,
Lemon π