Čokoladne karamele – ultimativni užitak

Iako nitko zapravo ne zna pravo podrijetlo čokoladnih karamela (prvi je recept navodno napisan 1888 godine u SAD, pod imenom fudge), jedno je sigurno: jednom kad ih probate, nema više povratka na kupovinu gotovih karamela 😊

Iako tradicionalno vezan uz božićne blagdane, fudge je slastica kojoj nećete odolijeti tijekom čitave godine, pogotovo zato jer se može raditi u milijun kombinacija; s različitim vrstama suhog ili orašastog voća ili s različitim ekstraktima okusa, od vanilije, jagode ili mentola…

Za Vas sam danas pipremila najjednostavnije, klasične čokoladne karamele s dodatkom nasjeckanih oraha. Za pripremu je dovoljno doslovno 15 min, ako se izuzme obavezno hlađenje u hladnjaku u trajanju od 2-3 sata.

Osnovni su sastojci vrlo bazični: čokolada, kondenzirano zaslaženo mlijeko, maslac, orasi i ekstrakt vanilije.

Slijedi recept:

KORAK 1

Uzmite pleh za pečenje koji je u promjeru 30 cm, i obložite ga papirom za pečenje (neka na stranicama ostane visine barem 4 cm), kojeg tanko premažite maslacem.

KORAK 2

Izrežite na komadiće 200 g čokolade za kuhanje i 250 g mliječne čokolade,

KORAK 3

Nasjeckajte 10 dkg oraha.

KORAK 4

U srednje veliku posudu stavite nacjeckanu čokoladu i pomiješajte ju sa 400g kondenziranog zaslađenog mlijeka te žlicom i pol maslaca. Dodajte na vrhu noža i malo soli.

KORAK 5

Čekajte da se sve otopi i sjedini na minimalnoj vatri dok ne dobijete mekanu, svilenkastu strukturu.

KORAK 6

Odložite s vatre i dodajte nascjeckane orahe sa pola žlice ekstrakta vanilije. Sve dobro izmiještajte i izlite sadržaj zdjele u već pripremljen pleh.

KORAK 7

Dobro izravnajte smjesu u plehu i ostavite da se hladi između 2-3 h.

KORAK 8

Izvadite stvrdnutu smjesu zajedno sa papirom na ravnu podlogu i narežite ju na kockice.

Karamele servirajte na nekom lijepom etažeru 😊

Ovakve domaće čokoladne karamele mogu se čuvati do 7 dana (ako je to uopće moguće, jer Vam jamčim da će se sigurno pojesti još puno, puno ranije).

Nadam se da ćete i Vi jednako uživati u ovom jednostavnom, neodoljivom receptu. Bit će mi, kao i uvijek, drago dobiti Vaše komentare u inbox Facebook stranice Lemon π, naročito ako posegnete za nekim još kreativnijim dodacima ovom super receptu.

Voli Vas Vaš,
Lemon π