Blagdanski dekor – što zaista nama znači i što njime poručujemo?

Zasigurno smo se već svi naviknuli na adventsko vrijeme ispunjeno šarenim lampicama, veselim štandovima koji nude razne poslastice, mirisna kuhana vina, blistave umjetne ukrase za jelke… Uz to, neizbježne su i beskonačne, uvijek iste pjesmice koje asociramo s kupovinom poklona, beskonačnim gužvama na blagajnama i bojazni da smo uvijek još nešto zaboravili… bilo da je riječ o prašku za pecivo ili još jednom paru čarapa za baku…

U svoj toj strci, koliko zapravo na taj način slavimo pravu bit blagdana? Koliko imamo vremena doista misliti na sebe i na sebi drage ljude? Koliko smo zapravo ,blagdanski’ sretni, bez da ta ,blagdanska radost’ nije isforsirana vanjskim podražajima i imperativom neke nametnute potrebe da se pod svaku cijenu veselimo, a da pri tom zapravo od silnih obaveza zaboravimo i zašto?

Koliko smo se zapravo svi izgubili u ovo vrijeme koje je opjevano kao ,najljepše vrijeme u godini’? Koliko nas zapravo pamti da čarolija ovih blagdana ima snagu potaknuti najljepše i najplemenitije osjećaje, uključujući i, barem na dan, prestanak ratova, poput onog famoznog primirja 1914. godine, kada su zaraćeni vojnici izašli iz rovova da si međusobno pruže ruku i zajedno pjevaju i igraju nogomet?

Svi koji već neko vrijeme pratite moj blog, poznato Vam je da sam do sada uvijek davala konkretne ideje za što jednostavnije, prirodno ukrašavanje domova… vidi:


Pod cijenu da budem patetična, ispričat ću Vam zato moju ovogodišnju blagdansku priču, kroz nekoliko savjeta za što jednostavniji dekor, u kojem je manje blagdanskog bještavila, kako bi se ostavilo više mjesta za uživanje u pronalaženju vlastitog unutarnjeg mira i najdubljih emocija kroz uživanje u malim znakovima, koji za nas imaju posebno značenje.

  1. Izaberite prirodnu alternativu božićnoj jelci. Ove godine, pokažite osjećaj prema prirodnom okolišu i ne dopustite da zbog nekoliko tjedana uživanja ,strada’ još jedno drvce. Umjesto toga, osim prirodnih, posađenih jelki, kupite grane borovine koje možete zabiti u cvjećarsku spužvu u obliku drvca. Ako niste baš u tome vični, zamolite lokalnog cvjećara da to učini za Vas, od već kupljenih grana.
  2. Svjetlost bi trebala predstavljati središnji dio blagdana. Postavite različite lampice u različite dijelove stana, ali pri tom nemojte zaboraviti i najljepšu i najprirodniju svjetlost – toplu svjetlost svijeća. Izvadite stoga sve Vaše svijećnjake i uživajte u smirujućem pucketanju i toplini vatre, za koju jednostavno ne postoji zamjena.   
  3. Izaberite temu dekora. Ali pokuštajte ne slušati nikakve trendove ili oponašati već viđeno. Ukrasite radije svoju jelku nečim što ima za vas posebnu emotivnu vrijednost. U mom slučaju, jelka od grana borovine okićena je samo lampicama i jednim, jedinim ukrasom – malim bijelim krilima anđela. Sjećate li se, naime, onog malog, nespretnog, bucmastog anđela Clarencea iz filma ,Divan život’, iz davne 1946. godine? Ukratko, u tom filmu taj nespretni djedica bio je zapravo anđeo-pripravnik, koji, čineći dobra djela, nestrpljivo čeka svoja krila…

Moj ukras na boru je zapravo moj hommage svima Clarencima, odnosno zahvala svima meni dragim ljudima koji u naše živote ulaze poput anđela, čineći ga punim smisla i ljubavi…
I zato… da, Clarence, ova krila su ovdje za baš Tebe… 🙂

  1. Sobne biljke srebrnih tonova. Zašto tražiti ukrase ljepše od onih koje nam nudi sama priroda? Svježe lončanice srebrnih listića, a posebno one koje se u proljeće mogu posaditi u vrtove i na balkone, odlično će zamijeniti bilo koje sintetičke trakice i svojom živošću učiniti dekor cijelog stana originalnijim, a pri tom nimalo kičastim. Ako ipak želite dodati malo blagdanskog štiha, iskoristite na primjer staru bisernu ogrlicu i nježno je položite na žive, krhke grančice Vaše biljčice….
  2. Ispunite vaze granama crnogorice. Ako Vam je ostalo još grana, dodajte im pokoju grančicu grmolikog bilja s bobicama, a na grane objesite blagdanske šećerne štapiće, koje ćete darovati svim Vama dragim ljudima koji Vam dođu čestitati ...

Na jednom drugom blogu sam nedavno pročitala prekrasan anoniman citat ,Pusti da tvoje čudnovato svjetlo sjaji jače kako bi te drugi čudnovati ljudi lakše mogli naći.’ Unesite zato dio sebe u svoj dekor i nemojte se bojati biti originalnima. Neka dekor govori Vama i o Vama.

I, na kraju, sjetite se jedne od najstarijih pjesama – ,Tiha noć, sveta noć’. Prigušene stare melodije, miris cimeta i vanilije i iskreni osmjeh zahvale svima i na svemu što imamo neka Vas prate uz obilje ljubavi, toplih dlanova utjehe i opraštanja … baš kao što bi to, uvjerena sam, htio i anđeo Clarence.

Voli Vas Vaš,
Lemon π